Ne možete da zamislite dan bez šminke? Mi vas razumemo. Iako cenimo ljubav prema šminki, i sami je negujemo, naša čitateljka Marija podelila je s nama priču i primetila da njena svakodnevna upotreba može da izazove probleme na koži na mnogo načina.

Mnogi veruju da stalno nošenje šminke može imati negativan uticaj na naše samopouzdanje; to podstiče ideju da biti prirodno biće nije dovoljno dobro, štaviše, čini da se devojke osećaju kao da su ružne kada je ne nose.

Međutim, u poslednjih šest meseci, rasprave o industriji lepote i očekivanja koja se nameću ženama su eksplodirale na internetu. Naša čitateljka priznaje da je tada počela da razmišlja o tome kako bi bilo izaći bez šminke, čak i bez omiljene maskare. Zbog toga odlučila je da sebe izazove i celog februara šminku zaključa u fioku. Evo šta je zaključila, prenosimo njene utiske u celosti:

Niko nije toliko razmišljao o mom licu bez šminke kao ja.

U početku je bilo malo uznemirujuće, ali sam shvatila da sam ja ta koja se najviše opterećuje tim pitanjem. Odsustvo šminke mi je omogućilo osećaj slobode, uštedu vremena i novca. Shvatila sam da je privilegija imati izbor da ne koristim šminku.
Razlozi za moje svakodnevno nošenje šminke su višestruki. Volim rutinu šminkanja, pomaže mi da se osećam sigurnije, a takođe i da sakrijem nepravilnosti na koži. Međutim, odsustvo šminke mi je otvorilo oči ka drugačijem pristupu lepoti.

Prva nedelja bez šminke je bila izazovna, ali oslobađajuća. Doživela sam svet iz sasvim drugog ugla. Prvih nekoliko interakcija sa konobarima, prijateljima i strancima u javnom prevozu bilo je pomalo uznemirujuće jer sam bila zaokupljena mislima o činjenici da nisam nosila nikakvu šminku i pitala se kako me oni vide, posmatrala da li mi zagledaju pore, podočnjake i vidljivu rozaceu. Međutim, nakon prvog dana, shvatila sam da me niko ne posmatra toliko kritički kao što ja to činim sama sebi. Takođe, imala sam više vremena i novca za druge stvari koje su mi važne. Bez šminke, počela sam bolje da shvatam svoju kožu i njen značaj za moje celokupno zdravlje.

nega kože
Shutterstock 

Druge nedelje shvatila sam da je, na mnogo načina, uklanjanje šminke iz moje rutine eliminisalo element mentalnog opterećenja, a to je bilo tako oslobađajuće. Mogućnosti da iskočim iz kreveta ujutru i odem na posao i, s druge strane, da se samo bacim u krevet nakon tuširanja bez potrebe da skidam šminku dalo mi 30minuta free svakog dana.

Pri kraju treće nedelje, uhvatila sam sebe kako se gledam u ogledalu i divim se kako mi je koža zdrava. Uzimajući u obzir činjenicu da nisam primenila nijedan novi proizvod za negu kože, a ubrzo sam shvatila da je sve to bio rezultat osam sati sna noć pre. Kada sam se svakodnevno šminkala, nisam imala razloga da prepoznam uticaj koji je moje fizičko i mentalno zdravlje imalo na moju kožu. Ovaj izazov bez šminke mi je otvorio oči da uvidim i najsitnije promene u navikama koje su se pojavljivale na mom licu mnogo više nego što sam mislila. Ko je znao da je beauty sleep prava stvar?!

Bez obzira da li ste poput mene i nanosite neku vrstu šminke od malih nogu, ili samo želite da resetujete svoju beauty rutinu, toplo preporučujem da se odreknete šminke na duži period. Čak i ako nije čitav mesec, promene koje sam videla u svom odnosu prema sebi i prema lepoti uopšte nakon samo nedelju dana bez šminke bile su pravi game changer u mom slučaju.

Iako sam se posle četiri nedelje vratila nošenju šminke, sada to radim s većim samopouzdanjem i manje stresa. Naučila sam kako da budem samosvesna o svojim standardima lepote i kako da se nosim sa društvenim pritiscima. Možda ću i sutra ponovo doći na posao bez šminke!

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Greške koje čine da lice izgleda starije TikTok/isabelle.lux


Izvor: Wanted A.N.