Fileri za lice sa hijaluronskom kiselinom i sopstvenom masnoćom doneli su ogromnu promenu na tržištu estetskih tretmana i plastičnih intervencija. Komplikovane i skupe hirurške procedure su zamenjene modernim, a Instagram lepota je sada dostupnija mnogo većoj grupi žena.

Kajli Džener srcolikog lica, sićušnog nosa, punih usana i bucmastih obraza bila je ideal lepote 2016. godine kada su milioni žena priželjkivali ovakav izgled. Ipak, zahvaljujući širenju i dostupnosti filera svima, mnoge su se i odvažile da ga isprobaju.
Ipak, izgleda da je ovaj izgled sada passe. Pre nekoliko meseci, međutim, počela je posebno izražena promena u oblasti plastične estetike: bucmaste obraze su počeli da se zamenjuju oštrim jagodicama i gotovo bolesno upalim licima. Tretman je procedura koja se koristi za uklanjanje masnog jastučeta u donjem delu obraza i daje licu izvajan izgled.

Kajli Džener nekada.
AFF-USA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Umesto punih usana i malih noseva, vidimo definisane vilice i jagodice. Jagodice su naglašene sa malo filera, a bukalni masni jastučići su uklonjeni sa obraza.

Postupak i uklanjanje bakalnih obraza

Uklanjanje bukalnih masnih jastučića vrši se kroz mali rez unutar usne duplje. Obično se izvodi u lokalnoj anesteziji koja smanjuje osećaj nelagode i bola. Iako je to retko potrebno, ukoliko pacijent želi, može se izvesti u opštoj anesteziji. Bukalna masnoća je veličine golf ili ping-pong loptice.

Učinci ovog zahvata su trajni, pa jednom kada se i ako se ode predaleko, nema nazad, a koliko će masnoće da izađe je stvar iskustva.

Iako se poslednjih meseci najviše priča o ovom zahvatu, uklanjanje bukalne masnoće zapravo nije novina u beauty svetu. Postupak postoji već dve decenije, a usled velikog broja ličnosti koje su otkrile njegove zasluge popularnost mu je porasla.

Manekenka Krisi Tajgen je bila jedna od prvih, a nagađa se da su ga odradile i Bela Hadid, Lea Mišel i Sofi Tarner.

Cena

Cena zahvata je oko 1300 evra. Ne dozvolite da vas niža cena privuče i da budete nezadovoljni, pa da kasnije morate da korigujete korigovano. Konkretno ovaj tip operacije zahteva da budete u rukama stručnjaka kako ne biste doživeli neprijatnost i kako vam neka od žlezda ne bi bila povređena.

Kako izgleda oporavak i kada su vidljivi rezultati?

Oporavak nakon zahvata zavisi od osobe do osobe, ali najčešće traje samo nekoliko dana. Po pravilu nakon nedelju dana više nema ni modrica ni oteklina. Podrazumeva se lagana ishrana, odstupanje od treninga i drugih teških aktivnosti, redovna upotreba hladnih obloga koje će da ublaže otok, a finalan rezultat dolazi tek nakon šestih nedelja.

U čemu je zamka?

Elen Gendler, kozmetička dermatološkinja iz Njujorka, objavila je video na TikTok-u upozoravajući pacijente, posebno mlade žene, da izbegavaju uklanjanje bukalne masti, prenosi tportal.hr.

„Najnoviji trend uklanjanja bukalne masti je verovatno najgluplji trend koji sam videla u poslednje vreme“, rekla je ona u video snimku u kojem upozorava da uklanjanje bukalne masti, ili volumena, može imati efekat preranog starenja.

Bela Hadid se podvrgla uklanjanju masti sa obraza.
JM HAEDRICH / Sipa Press / Profimedia 

Iako bi ovo u početku moglo izgledati lepo, činjenica je da kako starimo, prirodno gubimo volumen lica, koje može izgledati tanje i starije s godinama zbog nedostatka bukalne masti.

"A kada jednom uklonite bukalnu mast, nema načina da je vratite prirodnim putem - iako se kozmetički fileri i injekcije masti mogu koristiti za repliciranje izgleda bukalne masti", upozorava Gendler, pozivajući pacijente koji razmišljaju o uklanjanju bukalne masti da uzmu u obzir rizike i razumeju kako se njihovi rezultati mogu promeniti tokom vremena - i na gore.

Odavno znamo da je volumen ono što, između ostalog, donosi mladalački izgled licu, upozoravaju stručnjaci, a uklanjanje bukalnih masnih jastučića nije nešto što se radi samo zato što ste to videli na Instagramu.

Trendovi lepote dolaze i odlaze, stalno se menjaju i često su u suprotnosti. Umesto da jurimo za zamišljenim savršenstvom (beznadežno), bilo bi mnogo bolje za sve naše mentalno (a verovatno i fizičko) zdravlje ako bismo konačno pokušali da prihvatimo i zavolimo sebe, prenosi marieclaire.rs.