U beauty svetu opsesija negovanom kožom u poslednje vreme dobija epske razmere. Celokupna kozmetička industrija koristi taj trenutak i tržište pruža toliko proizvoda, saveta, rituala, novih rutina kao što je skin cycling, gedžeta, tretmana koji na mnoge deluju zbunjujuće.

Ukoliko svakodnevno vodite računa o svojoj koži, verujemo da ste čuli za retinol koji sprečava pojavu bora i tamnih fleka na licu, odnosno čuva mladolik i blistav izgled kože.

Ali, šta je zapravo retinol?

Retinol, poznati kao vitamin A je jedna od stvari koja se masovno hvali i koja navodno pravi čuda na licu. Deluje tako što prodire duboko ispod površine kože, a apsorbcijom podstiče proizvodnju elastina i kolagena. Ovo stvara efekat „punjenja“, koji može ugladiti pojavu finih linija, bora i proširenih pora.

Retinol je vitamin A.
Shutterstock 

Čudesni sastojak takođe ima efekat pilinga na površini kože koji može dodatno poboljšati teksturu. Može dovesti do iritacije kože, pa s tim u vezi potrebno je vreme da se koža navikne na ovaj kozmetički sastojak.

Mnogi zbog toga u startu odustaju od upotrebe retinola, a neki koji su već isprobali proizvode sa ovim delotovrnim sastojkom uverili su se u njegove nuspojave (koža ih je peckala, svrbela, ljuštila se, a uz sve to bila i crvena).

Budite pažljivi

Neke devojke i žene su na bolniji i gori način shvatile šta znači upotreba retinolnih seruma na svojoj koži bez odgovarajuće SPF zaštite.

Tiktokerka podelila iskustvo sa retinolom Tiktok/andrea.sodre

„Zaboravila sam da sam koristila retinol pre neki dan i danas sam izgorela iako je bilo oblačno posle 16h. Budite pažljivi svi“, napisala je jedna žena na Twitteru. Andrea Sodre sa TikToka je postavila video sa ozbiljnim opekotinama i u njemu je objasnila da je izgorela nakon korišćenja lekova koji su sadržali retinol.

Kako dolazi do opekotina usled korišćenja retinola?

Retinol može da izazove opasne opekotine od sunca jer podstiče razvoj novih ćelija kože, koja je tanja i osetljivija.

Ako želite da ga koristite, proizvode sa retinolom nanosite uveče da biste izbegli rizik i ujutru obavezno koristite SPF za zaštitu kože.

Kako dolazi do opekotina usled korišćenja retinola?
Shutterstock 

Treba imati na umu da se ovo najčešće događa sa tretinoinom – oblikom retinola koji se prodaje na recept – ali ovaj scenario je moguć i sa jačim koncentracijama u slobodnoj prodaji. Koži su potrebne nedelje da se navikne na vitamin A i upravo zbog toga svi insistiraju da se korišćenje započene postepeno (svako drugo, treće veče), ali i od manjih koncetracija ka većim.