Bilo da se radi o manjim korekcijama ili većim, znatno vidljivim promenama, odavno se postavilo pitanje da li je današnjica zavisna od želje za fizičkim promenama?

Najčešći tretmani za podmlađivanje kojima se podrvragavaju žene je ubacivanje filera u lice. Reč je o smesi koja je slična gelu, a kako ona izgleda pre nego što se ubrizga u kožu pokazao je poznati lekar.

Njen efekat ublažava bore i podiže lice, ali ne smatra se bezbednom smesom za sve delove lica.

Najčešći tretmani za podmlađivanje kojima se podrvragavaju žene je ubacivanje filera u lice.
Shutterstock 

Pol Nasif, doktor medicine, koji je zadužen za mladolik izgled slavnih žena objasnio je koje su to najopasnije regije na licu za ubrizgavanje filera.

“Najopasnije mesto za filer su čelo, nos i slepoočnice jer je kod ovih delova najveći rizik od nekroze tkiva i slepila”, kaže Pol Nasif, doktor medicine, i poznati plastični i rekonstruktivni hirurg.

Prema Nasifu, ako ubrizgate filer u područje čela, postoji rizik od komplikacije poznate kao “vaskularna okluzija”, odnosno kada manja količina krvi uđe u tkivo. Ovo može dovesti do nekroze tkiva, ili “smrti telesnog tkiva”, što izaziva plikove na koži, crvenilo, infekciju ili daleko teže komplikacije.

Najopasnije mesto za ubrizgavanje filera su čelo, nos i slepoočnice.
Shutterstock 

“Osim toga, ubrizgavanje filera blizu čela i nosa može da dovede do slepila zbog vaskularne okluzije koja se javlja kod oftalmološke arterije”, kaže on. U slučajevima kada je filer postavljen centralno, poznato je da uzrokuje obostrano slepilo, što je potpuni gubitak vida na oba oka.

Međutim, prema “The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology”, to je izuzetno retko.

Doktor Nasif je istakao i da su fileri koji se ubrizgavaju u obraze najbolja i najbeznednija opcija.

shutterstock_761788846.jpg
Shutterstock