Mirisi imaju posebno mesto kada govorimo o kategoriji beauty proizvoda. Njih uvek kupujemo sa posebnom pažnjom i njihovom odabiru posvećujemo vreme.

Jedna od interesantnijih stvari u vezi sa parfemom jeste njegova moć da kanališe želju. Iako je miris subjektivan, postoji nauka iza onoga što izaziva uzbuđenje i kod muškaraca i kod žena.

I dok vas verovatno privlači bilo koji miris koji vas podseća na vašeg partnera, postoje određene note koje deluju kao afrodizijak. Iako vas mnogi parfemi mogu uzbuditi, ovi mirisi su dokazani afrodizijaci.

Jasmin

Dokazano je da jasmin povećava budnost i poboljšava raspoloženje, što može povećati vaš seksualni nagon. U hinduističkoj i muslimanskoj tradiciji, jasmin je poznat kao „miris ljubavi“. Za ovaj miris se tvrdi da je jedan od najjačih afrodizijaka koji postoje, sa mnogo varijanti koje imitiraju životinjski mošus. Sladak i delikatan cvet.

Gucci bloom je idealan izbor
screenshoot/ sephora 

Ruža

Ruža sadrži indol, mirisni molekul koji se nalazi u fekalnom otpadu. Iako zvuči pomalo odvratno, ova aroma dodaje posebnu notu mirisu. Osim toga, studija iz 2015. godine pokazala je da ružino ulje može biti snažan stimulans za muškarce. Prirodni relaksant, ružino ulje takođe može smanjiti inhibiciju, što ga čini savršenim za oslobađanje principa zadovoljstva. Ruža je baršunast, oštar cvetni miris.

Vanila

Slatka vanila je takođe potencijalni afrodizijak. Njen nostalgični profil je izuzetno mekan i utešan, što vam može pomoći da se opustite i prepustite se uživanju. Vanila je lagana, slatka i lako se skida.

Muškarci obožavaju gypy watrer
screenshoot/net-a-porter.com 

Ambreta

Ovaj botanički mošus oponaša životinjske arome povezane sa uzbuđenjem. Studije potvrđuju da je ambreta afrodizijak. Poreklom iz Azije i Australije, ambreta je jedan od najtrendi mirisa na tržištu. Kompleksan profil mirisa sa orašastim tonovima i primesama konjaka i kože.

Šafran

Utvrđeno je da šafran, uzgajan u Iranu, Indiji i Grčkoj, povećava seksualnu želju, prema nekim studijama, iako su rezultati različiti. Njegov začinski profil daje energiju, a poznato je da ulje šafrana leči depresiju. Iznenađujuće sladak cvetni miris sa aromom meda i duvana.

Sandalovina

Ajurvedska medicina dugo je poštovala sandalovinu zbog njenih stimulativnih svrha. Pregled iz 2020. potvrđuje afrodizijačke kvalitete sandalovine. Jedno od skupljih eteričnih ulja, sandalovina ima mnoga terapeutska svojstva i takođe može da leči raspoloženje i probleme sa varenjem. Kremasti i mlečni miris sa glatkim drvenim tonovima.

chanel je klasik kom niko ne može da odoli
Unsplash 

Lavanda

Studija iz 2019. pokazala je da lavanda povećava seksualnu želju kod žena. Poznata po svojim umirujućim efektima, lavanda je takođe relaksant, koji vam može pomoći da se osećate prijatno i puni samopouzdanja. Cvetni miris sa bazom nalik kamforu.

Pepermint

Neke žene čak tvrde da pepermint može pomoći u postizanju višestrukih orgazama. Poznat po svojim okrepljujućim kvalitetima, pepermint se često koristi kao biljni stimulans. Slatkast miris sa mentolnim podtonovima.