Skandinavija je svetska laboratorija vrednih prirodnih sastojaka, kao i ekološki osvieštena regija. zbog toga lokalni kozmetički brendovi uzimaju iz prirode sve ono najdragocjenije: najčišće organske sastojke bogate mineralima i antioksidansima.

Severna klima omogućava biljci da akumulira hranjive sastojke i vitamine dugo i u velikim količinama.

Stanovnici Skandinavije posebno cene njihovu izvornu kozmetičku industriju, zbog čega izgledaju kao da se svako jutro operu ledenom rosom.

Otkrili smo koje prirodne sastojske možemo očekivati u kozmetici iz Skandinavije i po čemu svakako vredi njome nadopuniti policu u kupatilu.

piling tela
Shutterstock 

Sastojci:

Braon morske alge

Grad Varberg jedan je od ekološki najprihvatljivijih u Evropi. Braon alge koje tamo mogu da se pronađu ostale su hemijski gotovo nepromenjene u poslednjih nekoliko miliona godina, a tehnološki razvoj kraja nije uticao na njih.

Zašto su dobre za kožu? Alge imaju svojstva čišćenja, a braon posebno povećavaju elastičnost kože. Spirulina mikroalge bogat je izvor proteina, minerala, vitamina i antioksidanata. Zbog toga je uvek velikodušno dodaju u kozmetiku. Tradicionalno se alge uzgajaju na zapadnoj obali Švedske, piše elle.

braon alge
Freeepik/pvproductions 

So

Kupke sa solju ili morskim algama najstariji su wellness spa tretmani. Koriste se već nekoliko vekova za omekšavanje i obnavljanje kože tela. So je posebno bogata mineralnim elementima, ima najveća tonička svojstva: to je zbog niske temperature mora.

Morska so omekšava i čisti kožu. Retka, prirodna morska so minira se u vodama uz zapadnu obalu Švedske, u kanalu Kategat: pažljivo je odabrana i prosejana ručno tradicionalnim metodama.

kupka
Shutterstock 

Ulje konoplje

Konopljino ulje je vrlo korisno kao hranjivi sastojak. Sadrži masne kiseline, vlaži kožu, zaglađuje bore, normalizuje lojne žlezde. Konoplja se u zemljama Skandinavije uzgaja od davnina.

Bobice

Ove bobice bogate su kompleksom vitamina C i A koji pozitivno deluju na kožu. Sve biljke u južnim regijama superiorne su u pogledu učinkovitosti, imaju visok udeo antioksidanata, vitaminiziraju kožu i potstiču mikrocirkulaciju krvi.