Brijanje je, bez pogovora najbrža metoda uklanjanja neželjenih dlačica.

Loša strana je što veoma brzo postanemo "bockave", ali nekad su nam potrebna instant rešenja, međutim, ne smemo zaboraviti da ne mogu ni svi na depilaciju (neko ima manji prag tolerancije bola, drugi imaju problem sa kapilarima i slično…).

Baš iz tog razloga, malo sapuna, i očas posla, noge su glatke, a vi ste spremne za polazak.

Ipak, nismo mogli a da se ne zapitamo ima li konkretne razlike između muških i ženskih brijača, osim cene? A kad smo kod cene, razlike su ogromne, često i kod proizvoda istog proizvođača.

Pa da vidimo razlike!

Boja

Da li ste primetili da su ženski brijači i uopšteno, proizvodi namenjeni ženama, neretko veselih boja, u odnosu na muške?

Neko bi rekao, zašto je to bitno?

muski i zenski brojaci razlikuju se i po boji
Freepik/Freepik 

Neka istraživanja su pokazala da žene mahom reaguju na veselije boje i češće se odlučuju za takve izbore, u odnosu na muškarce koje uglavnom privlače tamniji tonovi, odnosno "muške" boje poput sive, plave, srebrne.

Drške

Razlike postoje i kad govorimo o drškama. To je najčešće zbog delova koji se briju.

brijanje nogu
Freepik/gpointstudio 

Po pisanju portala Lifesavvy.com, obzirom da žene briju različite površine, poput nogu i pazuha, bitno je da drška bude oblih ivica, kako bi bilo lakše držati brijač u ruci u različitim uglovima.

Muškarci najčešće briju samo lice, te iz tog razloga nije potrebno da se toliko modifikuje sam držač.

Luk drške

Možda ste i primetili da su šenski brijači neretko "savijeni" drugačije.

muski brijac ima drugaciju drsku od zenskog brijaca
Unsplash/Brett Jordan 

To je iz razloga što je ženama često potrebno da vide šta rade, pogotovo na teže dostupnim mestima, poput bikini regije.

Tako da je i to jedna od razlika.

Lubrikacija, odnosno sapunčić

Ranije su uglavnom ženski brijači imali sapunčiće na gornjem delu glave, ali, sada ih ima i većina muških modela.

zenski brijaci imaju vece sapuncice
Shutterstock 

Ipak, veličina se razlikuje, pa su trakice sa lubrikantom veće, šire ili duže u odnosu na muške brijače.

I najbitnije, žileti!

Ovo i jeste najveća razlika.

Mnoge dame, odlučuju se za muške modele, jer tvrde da ostavljaju kožu glađom, čak i kada se porede, primera radi, muški sa tri oštrice i isti takav, ženski brijač. Ipak, u većini slučajeva, veće su mogućnosti povređivanja upravo zbog žileta, odnosno, njihovog ugla.

cena muskih brijaca i cena zenskih brijaca se razlikuju
Freepik/wayhomestudio 

Na muškim modelima, ugao je veći, jer seku dlaku brade, koja je dosta deblja i kruća u odnosu na ženske malje. Sa druge strane, brada i brkovi su na licu, te je i to odlučujuć faktor kod dizajna muških brijača.

Ženski brijači imaju manji ugao oštrica, jer briju veću površinu i bez većih pregiba.

Utisci

Želeli smo da teorije proverimo i u praksi pa smo pitali neke muškarce i devojke za njihove utiske. Najpre smo pripadnike "jačeg" pola pitali da li su ikad koristili ženske brijače.

Milan (31), bio je primoran da se obrije ženskim brijačem tokom odmora, jer je zaboravio svoj kod kuće.

Kako kaže, "iskasapio se", naviknut na ugao pod kojim brije bradu. Koristeći ženski, morao je više da pritisne oštricu, i samim tim, trebalo mu je više vremena.

Stefan (26), imao je slična iskustva. Kako tvrdi, posekao se mnogo više puta nego regularnim brijačem koji inače koristi.

Sa druge strane, dame su imale nešto drugačija iskustva.

Jelena (33), godinama koristi muške brijače. "Isprva mi je trebalo vremena da se naviknem, jer mi se češće dešavalo da se posečem. Ali, daleko glađa koža bude nakon brijanja muškim brijačem".

Marija (26), odustala je od muških brijača jer joj se dešavalo da joj je koža više iziritirana, baš iz razloga što su oštrice uspravljenije. Takođe kaže da su joj dlake češće urastale kad koristi muške, nego ženske brijače.

brijanje
Freepik/gpointstudio 

Nina (28), bira muške modele najviše zbog cene. "Razlika u ceni za brijač sa tri oštrice, koji mi najviše odgovara, je i po 200, 300 dinara. Zašto bih davala toliki novac samo zato da bih imala roze brijač?"

Stručnjaci savetuju damama, ukoliko im muške britvice više odgovaraju, da u tom slučaju koriste veću količinu krema ili gela za brijanje.

Na kraju dana, samo je na vama koji brijač vam više odgovara. Razlike postoje, ali se nekad tiču navika. Interesantno je i da u svetu, sve veći broj žena, prelazi na brijanje britvicama, kakve koriste u barberskim radnjama.

A ko zna, možda ćemo u budućnosti imati uniseks brijače čija će sečiva podjednako odgovarati i muškarcima i ženama.

A šta vi kažete, koje brijače vi koristite i koji su bolji po vašem mišljenju?