U beauty svetu postoje dva najvažnija pravila u nezi kojih baš svi treba da se pridržavamo ako želimo zdrav izgled kože lica. Prvo pravilo je da ne napuštamo kuću bez SPF-a, a drugo da nikada ne legnemo na spavanje, a da nismo u potpunosti uklonili svu šminku i ostale nečistoće s kože!

Čista koža lica zapravo je preduslov daljnje nege jer koliko god koristili sjajne proizvode u svojoj skincare rutini, oni ne mogu postići željeni efekat ako podloga nije dobra i negovana. Koliko god mislili da smo temeljno očistili svoju kožu, vrlo često to nije dovoljno, pa tako tragovi šminke, znoja i drugih nečistoća ostaju na našem licu i podstiču upalne procese.

ciscenje lica
Wanted!, Freepik 

Takođe, neretko u procesu čišćenja kože lica prednost pružamo proizvodima za koje smatramo da su brži i učinkoviti, no zapravo samo stvaraju suprotan efekat od željenog. Tako smo sigurni da se na svakoj kozmetičkoj polici može pronaći jedno pakovanje maramica za skidanje šminke, za one dane kada vas mrzi da taj važan korak temeljno odradite.

nega koze lica
Freepik/senivpetro 

Glavni problem kod ovog proizvoda je to što se koža s maramicama ne čisti dovoljno, odnosno očisti se samo površinski, a vrlo često se ta ista prljavština prenosi s jednog kraja lica na drugi, što može vrlo lako podstaći i upalne procese. Takođe, trljanjem kože maramicama oštećujete njenu barijeru, pa se tako prve bore oko očiju mogu pojaviti dosta ranije nego što bi se pojavile prirodnim putem.

pena za ciscenje lica
Freepik/wayhomestudio 

Veliki problem je i sastav maramica za skidanje šminke, od kojih je većina 'uronjena' u alkohol, a što posledično prilično isušuje kožu. Ako maramice za skidanje šminke volite jer imaju lep miris, to je jedan od prvih znakova da sadrže parfeme koji mogu dodatno začepiti pore i time izazivati alergijske reakcije. Mnogo bolja solucija je dvostruko čišćenje lica, gde čistačem na bazi lipida (ulje, balzam ili mleko) i čistačem na bazi vode (pena ili gel) vrlo lako možete ukloniti sve nečistoće s kože, bez njenog isušivanja ili oštećenja!