Konačno je došlo lepo vreme, leto je iza ćoška, a to znači da konačno možemo da uskočimo u sandale, papuče i uopšteno obuću otvorenog tipa.

Međutim, ukoliko nemate vremena za pedikir, a želite da vaša stopala izgledaju kao da ste upravo izašli iz salona, dobre vesti su te da isti efekat uz malo truda možete dobiti i kod kuće, i ujedno i uštedeti neki dinar.

Za ovako nešto vam je potrebno:

  • Bilo kakva dublja posuda sa toplom vodom i sapunom
  • Peškir
  • Grickalica za nokte
  • Alat za guranje zanoktica i grickalica za kožicu oko nokta
  • Vata
  • Turpija ili bafer
  • Odstranjivač laka za nokte
  • Omekšivač zanoktica
  • Ulje za zanoktice
  • Alkohol
  • Piling
  • Kamen za peta
  • Ulje ili krema
  • Lak za nokte
  • Baza za nokte i završni sloj
  • Separatori za nožne prste
kucni pedikir
Freepik/gpointstudio 

Sada kada ste pripremili sve, vreme je da se posvetite sebi uz korak po korak tutorijal.

1. korak: pripremite ugođaj

Na prvom mestu bitno je da vam je sav alat sterilan i čist, kao i da ste se udobno smestili.

2. korak: uklonite stari lak

Bitno je da uklonite stari lak odstranjivačem ili acetonom i vatom. Bitno je samo da sve uklonite sa nokta kako bi nokatna ploča bila spremna za ulepšavanje.

3. korak: natopite stopala

Sledi najbolji deo: napunite posudu toplom vodom, dodajte morsku so i esencijalna ulja da biste imali iskustvo kao u SPA centru. Čak i ako to nemate, poslužiće običan tečni sapun ili kupka za tuširanje.

Ovaj korak nikako ne bi trebalo da propuštate, jer je jako bitan da omekša pete ali i kožicu oko noktiju. Za najbolje rezultate potrebno je od 10 do 15 minuta. Nakon toga stopala osušite peškirom.

kucni pedikir
Freepik/valuavitaly 

4. korak: uklanjanje mrtvih slojeva kože

Sada kada su vam stopala meka, vreme je da započnete sa negom. Isevite nokte makazicama, a zatim ih oblikujte pomoću turpija. Obavezno ublažite ivice. Oblik i dužina su samo na vama. Ne zaboravite i na bafer turpiju jer je bitno da nokat bude potpuno pripremljen.

5. korak: posebnu pažnju obratite na zanoktice

Bilo bi dobro da uložite u neki od proizvoda za omekšavanje zanoktica i lagano gurajte kožicu napred. Ne samo da će ovo pomoći da vaš pedikir izgleda profesionalnije, već i olakšava nanošenje laka. Ukoliko ste to radili ranije, možete pažljivo iseći višak kožice, ali nemojte preterivati. Na žurite, i ako ne znate kako se to pravilno radi - nemojte ni raditi, savetuju stručnjaci sa Mindbodygreen-a.

6. korak: sređivanje peta

Sada je vreme da pripremite i druge delove stopala za otvorenu obuću. Koristite kamen i turpiju za pete kako bni potpuno uklonili mrtvu kožu. Ako nemate ništa od navedenih alata, poslužići i bilo koji piling za telo.

kucni pedikir
Freepik/valuavitaly 

7. korak: piling

Sada kada ste uklonili mrtve delove kože, vreme je da zadate "završni udarac", Rasporedite po stopalima sa obe strane piling i potom sperite. Nakon što ste osušili stopala, vreme je da nanesete omiljeno ulje, kremu za stopala ili losion kako bi koža ostala hidrirana. Dobro bi bilo i da izmasirate stopala.

8. korak: očistite nokatnu ploču od masnoće

Sada kada ste hidrirali i nahranili kožu stopala, pobrinite se da na nokatnoj ploči nema ostataka ulja ili losiona. Nokte temeljno očistite alkoholom pre nanošenja laka. Koristite separatore kako bi sprečili da se prsti "slepe" i tako pokvare nanete slojeve laka za nokte. Ukoliko nemate separatore, poslužiće i umotani ubrusi ili slično.

9. korak: naneti lak i završni sloj

Idealno bi bilo da koristite bazu za lak, pa potom dva sloja željene boje i sjaj, ali ukoliko ne praktikujete tako nešto, možete naneti samo dva sloja laka. Na samom kraju nanesite zavšni sjaj ili providan lak.

kucni pedikir
Freepik/valuavitaly 

Par saveta stručnjaka

Za ovakav ugođaj nisu vam uvek potrebni profesionalni i skupi proizvodi iz drogerija. Kao piling možet ekoristiti i potrepštine koje imate u kuhinji kao što je na primer šećer, morska so, ovsene pahuljice, ili soc od kafe. Takođe, ako nemate skupa ulja, možete koristiti kokosovo, pa čak i maslinovo ali u maloj količini.

Dakle, izdvojite malo vremena za sebe i prepustite se uživanju i ređivanju nožica za predstojeću situaciju. Uostalom, kakav pritisak trpe svakodnevno, naša stopala su zaista zaslužila da ih malo i negujemo.