S toplijim vremenom stižu i nove muke za zaljubljenice u šminku, i uopšteno, sve one koji bez pudera ne izlaze iz kuću. To uglavnom znači minimum još jedan dodatak u make-up torbici - ili puder za setovanje ili blotting papirići koji uklanjaju višak masnoće sa lica, jer nema šanse da ne "prosijamo" u toku dana. 

Takođe, s porastom temperature mnogi izbegavaju teške proizvode koji zapušavaju pore i koji lako mogu da izgledaju neuredno kada se znojimo. Pa, šta je onda rešenje?

Tokom toplih dana mnogi beže od pudera.
Shutterstock 

Zapravo, oni koji ne vole tečni puder, lako ga mogu zameniti sa 5 alternativa koje će vam i dalje dati željenu pokrivenost, ali će zahvaljujući formuli biti daleko prijatniji za nošenje. 

1. Tonirana krema

Tonirane kreme daju pokrivenost kao puder.
Shutterstock 

Ovo je možda i prvo čime biste mogli da zamenite puder. Ne samo da tonirane kreme hidriraju lice, već i ujednačavaju ten i daju svežinu. Neretko sadrže i skincare sastojke koji pomažu da vaša koža blista čak i sa šminkom, a ujedno i sadrže zaštitni faktor što je veoma bitno.

2. BB i CC krema

BB i CC kreme idealne su zamene za puder.
Instagram 

Za one kojima treba nešto više pokrivenosti, tu su BB i CC kreme. BB je skraćenica za "blemish balm", a CC za "correcting cream", te su dobar izbor ukoliko imate flekice ili bubuljice.

3. Tonirani serumi

Tonirani serumi sjajna su alternativa puderu.
Shutterstock 

Ovakvi proizvodi noviteti su na beauty tržištu, ali su sve popularniji iz dana u dan. Sa toniranim serumom vi dobijate i sastojke za negu poput hijaluronske kiseline i slično, i pokrivenost koju daje tečni puder. Odlikuje ih lagana formula obogaćana pigmentom koja se lako blenda i daje koži sjaj.

4. Tonirane SPF kreme

Zaštitne kreme sa SPF-om često dolaze i sa pigmentom.
Instagram 

Kreme sa zaštitnim faktorom najbitniji su korak u nastojanju da sačuvate mladolikost i zaštitite kožu od štetnog zračenja Sunca. Zato ne čudi što je sve više toniranih SPF krema na tržištu koje spajaju dnevnu kremu, zaštitni faktor i puder u jednom proizvodu.

5. Mineralni puder

Mineralni puder dobar je za masnu kožu.
Freepik 

Ovako nešto idealno je za one koji imaju masnu i problematičnu kožu. Izuzetno je bitno da birate mineralne, a ne obične pudere u kamenu, jer sadrži sastojke koji neće dodatno iritirati kožu. Mineralni puderi daju odličnu pokrivnu moć, a možete ih naneti bjuti blenderom ili četkom, matira i drži "masnoću" pod kontrolom, pogotovo na T-zoni.

Bonus video:

Underpainting tehnika je najnoviji trend šminkanja na Tiktoku Tiktok/makeupbymaryphillips