ISPRAVKA: Netačne tvrdnje u tekstu o alkalnim kupkama od sode bikarbone koje izvlače kiseline iz tela

Ispravljamo prvobitnu verziju teksta, koja je sadržala netačne informacije.

Shutterstock

Portal "Wanted!" je 9.4.2021. godine objavio tekst koji je sadržao netačne tvrdnje, koje ovom prilikom ispravljamo. U tekstu "ŠTA SU ALKALNE KUPKE? Usporavaju starenje i jačaju imunitet, a evo kako ih možete pravilno pripremiti kod kuće" navedene su netačne tvrdnje o tome kako kupke od sode bikarbone i morske soli izvlače kiseline iz tela, a sa njima i akumulirane toksine, smanjuju intenzitet oksidativnih reakcija u telu, usled čega se povećava sposobnost tela da se odupre virusima i patogenim bakterijama, poboljšavaju protok krvi (naročito, snabdevanje krvi mozgom) i usporavaju procese starenja.

Ova tvrdnja nema nikakvu osnovu u nauci i ne postoje dokazi da konzumacija sode bikarbone sprečava oboljenja jer “smanjuje kiselost organizma”. U pitanju je mit bez naučne osnove.

Mogućnost da se “alkalizuje” telo je bila popularna tvrdnja koju su promovisali naučnici dvadesetih godina prošlog veka i koju danas promovišu trgovci suplementima i gurui zdravog života. Ali ukoliko ne patite od izvesnog specifičnog i medicinski teškog stanja, kao što je metabolička acidoza, efektivno je nemoguće, ishranom, izmeniti pH vrednost ćelijskog okruženja koje čini razna tkiva u telu, uključujući tkiva imunološkog sistema.

Tvrdnja da soda bikarbona “alkalizuje” organizam i tako sprečava bolesti ocenjena je kao lažna vest i pseudonauka, a sve kasnije objave ove tvrdnje ocenjene su kao prenošenje lažnih vesti i pseudonauka.