Portal "Wanted!" je 9.4.2021. godine objavio tekst koji je sadržao netačne tvrdnje, koje ovom prilikom ispravljamo. U tekstu "ŠTA SU ALKALNE KUPKE? Usporavaju starenje i jačaju imunitet, a evo kako ih možete pravilno pripremiti kod kuće" navedene su netačne tvrdnje o tome kako kupke od sode bikarbone i morske soli izvlače kiseline iz tela, a sa njima i akumulirane toksine, smanjuju intenzitet oksidativnih reakcija u telu, usled čega se povećava sposobnost tela da se odupre virusima i patogenim bakterijama, poboljšavaju protok krvi (naročito, snabdevanje krvi mozgom) i usporavaju procese starenja.

Ova tvrdnja nema nikakvu osnovu u nauci i ne postoje dokazi da konzumacija sode bikarbone sprečava oboljenja jer “smanjuje kiselost organizma”. U pitanju je mit bez naučne osnove.

Mogućnost da se “alkalizuje” telo je bila popularna tvrdnja koju su promovisali naučnici dvadesetih godina prošlog veka i koju danas promovišu trgovci suplementima i gurui zdravog života. Ali ukoliko ne patite od izvesnog specifičnog i medicinski teškog stanja, kao što je metabolička acidoza, efektivno je nemoguće, ishranom, izmeniti pH vrednost ćelijskog okruženja koje čini razna tkiva u telu, uključujući tkiva imunološkog sistema.

Tvrdnja da soda bikarbona “alkalizuje” organizam i tako sprečava bolesti ocenjena je kao lažna vest i pseudonauka, a sve kasnije objave ove tvrdnje ocenjene su kao prenošenje lažnih vesti i pseudonauka.