Glikolna kiselina je definitivno jedna od onih kiselina o kojima vredi znati malo više, a zatim je potencijalno uključiti u svoju rutinu nege kože. Pomenuta kiselina spada u grupu alfa-hidroksi kiselina (AHA), a njena najveća vrednost leži u tome što ima veoma mali molekul koji ima sposobnost da prodre ispod površinskog sloja kože, te je stoga veoma efikasna i ima moć da napravi konkretne promene na koži.

ispucale usne
Shutterstock 

Postoji čitav niz nepravilnosti i oboljenja kože kod kojih glikolna kiselina može u potpunosti ili značajno da poboljša stanje kože – od akni, teksture, sive ili beživotne kože, mitisera, ožiljaka, plitkih bora, hiperpigmentacije, ali i ozbiljnijih kožnih oboljenja kao što je psorijaza.

A ako niste znali, takođe može učiniti čuda u lečenju ispucalih usana!

Glikolna kiselina kao mali čudotvorac

Već smo čuli da mnoge žene i muškarci koriste glikolnu kiselinu na koži pazuha, gde ona posvetli kožu, a blagotvorno deluje i na miris – neki korisnici čak tvrde da više ne moraju da koriste dezodorans. Glikolna kiselina se može koristiti i na petama ili laktovima, odnosno na tvrdoj koži koju će omekšati, a ako imate problema sa peruti, pokušajte da je koristite i na koži glave. 

Pored toga, probajte glikolnu kiselinu na usnama kada su ispucale tokom hladnih dana. Naime, dermatolog Shereene Idriss isprobala je ovaj trik, a njeni saveti su trenutno veoma popularni na TikToku.

Shereene savetuje da usne premažete glikolnom kiselinom (nemojte to da radite ako imate otvorene rane), a zatim pokrijte usne bogatim balzamom i pustite ga da upije. Rezultat su neverovatno hidrirane i meke usne koje su omekšane glikolnom kiselinom, za razliku od pilinga koji stvara mikro posekotine.

Izvor: Jolie / Wanted A.N.