Zašto bismo ikada želeli da obrišemo osmeh sa ženskog lica? Fine linije oko usana su evokacija najlepših uspomena, radosti i života. Ipak, kada pređemo 40. godinu, tzv. bore smejalice postaju znatno dublje i izraženije što čini da lice izgleda umornije, te ukoliko želimo da smanjimo njihovu vidljivost, moramo da se pobrinemo za adekvatnu negu.

Kako nastaju bore smejalice?

Nazolabijalne bore imaju dva porekla. Njihovo formiranje je često uzrokovano gubitkom tonusa kože, što je uobičajena posledica prirodnog starenja kože. Ovom fenomenu se dodaje i gubitak masti u jagodicama. Dva elementa koja će izazvati progresivno slabljenje ovog područja.

Kako smanjiti bore smejalice u 3 koraka

1. Masaža lica

Upotreba gua sha kamena je efikasna u revitalizaciji i zaglađivanju lica. Prolazite kamenom od dna ka vrhu lica, tako da se posebno fokusirate na predeo oko usana i nosa. Dovoljno je 5 minuta po sesiji, svaka 2 do 3 dana. Masaža se može raditi i ručno, zaglađivanjem, (nežnim) pritiskom prstiju na bore. Da bi ova tehnika bila efikasna, mora da bude redovna.

Kako nastaju bore smejalice?
Shutterstock 

2. Injekcije

Hijaluronski fileri su uvek dobro rešenje za popunjavanje nazolabijalnih bora. Injekcije su bezbolne i izvode se bez anestezije. Rezultat je prirodan i traje oko godinu dana, pre nego što se obnovi. Stručnost je najvažnija, zato prvo dobro ispitajte kod kog doktora i u kojoj klinici radite ovaj tretman.

3 metode koje će smanjiti bore smejalice nakon 40 godina
Shutterstock 

3. Svakodnevna nega

Borba protiv znakova starenja kože uključuje i navike koje treba primenjivati svakodnevno. Poput pažljivog uklanjanja šminke na kraju dana ili upotrebe tretmana na bazi glikolne kiseline. Oni eliminišu mrtvu kožu i pojačavaju proizvodnju kolagena, za koju se zna da je važna za zdravlje kože. Očuvanju zdrave kože doprinosi i dobro spavanje, ograničavanje duvana i alkohola, te pijenje dovoljno vode. A na početku i na kraju svega - umereno izlaganje suncu koje je broj jedan za prerano starenje kože. Ne izlazite iz kuće bez SPF-a!

Možda će vas zanimati: 3 PROIZVODA KOJA REŠAVAJU PROBLEM MITESERA

Bonus video

BJUTI ZAJEDNICA SE KUNE U "HIDRANTNI SENDVIČ" Sve o rutini nege koja daje neverovatne rezultate  TikTok/josiemaran