Sa godinama, neminovno je da se prirodni procesi u organizmu dešavaju, a da se kao rezultat toga koža prirodno opušta i neizbežno dobija bore. Kako je nega kože u svakom slučaju jedna od najvažnijih stvari koje možete da učinite za vaš izgled, u razgovoru sa dermatolozima proverili smo koji su to pouzdani sastojci za negu tela i lica koje dermatolozi preporučuju za jedriji, blistaviji i mladalački izgled.

Ova četiri isprobana sastojka često se nalaze u serumima, hidratantnim kremama i drugim proizvodima - proverite znate li za njih i da li ih redovno koristite u vašoj beauty rutini nege lica.

1. Vitamin C

Chacon ističe da je, osim prirodnog starenja, „najveći faktor koji doprinosi opuštenoj koži“ izlaganje suncu. „UV zraci oštećuju vlakna u koži - kolagen i elastin, što uzrokuje opuštanje kože“, naglašava ona. Preporučuje da se ujutro odlučite za serum sa vitaminom C. Korišćenjem ovog sastojka odmah nakon čišćenja lica i pre nanošenja kreme za sunčanje, možete ciljano uticati na „glačanje tena, fine linije, bore i jačanje kožne barijere“, kaže ona.

Vitamin C
Freepik 

2. Niacinamid

Serumi sa niacinamidom su takođe dobri za izjednačavanje vašeg tena, regulišu probleme sa pigmentacijom i smanjuju crvenilo.

Niacinamid je zapravo poznat kao vitamin B3 i pomaže u jačanju kožne barijere i sprečavanju gubitka vlage što često dovodi do suve kože bez sjaja.

3. Hijaluronska kiselina

Chacon preporučuje nanošenje seruma hijaluronske kiseline na sveže očišćenu kožu u toku večernje rutine, a najbolje bi bilo da se pre njega koristi tonik, esencija ili da koža jednostavno ostane blago vlažna kako bi se molekuli hijaluronske kiselina zaključali na njoj. Hijaluronska kiselina je „generalno bezbedna za sve tipove kože i retko ima neželjene reakcije na koži jer je ona, inače, sastavni deo naše kože“, a korišćenje seruma "sprečava gubitak vode" i formira "zaštitni film na koži da bi se sprečilo njeno isušivanje".

Nega posle 40 godina
Instagram 

4. Glikolna kiselina

Zategnuta koža, njena otpornost i elastičnost postižu se zahvaljujući kolagenu, vitalnom proteinu. "Podsticanje njegove proizvodnje je neophodno za negu kože protiv starenja, a to se može uraditi uz pomoć glikolne kiseline" kaže Chacon. Glikolna kiselina umanjuje postojeće fine linije i bore te poboljšava tonus i teksturu. Od navedenih sastojaka, dermatološkinja Chacon ovaj izdvaja kao najefikasniji (ne računajući retinol).

Pročitajte još: NAMIRNICU KOJA USPORAVA STARENJE SRBI OBOŽAVAJU: Posle 20 godina istraživanja konačno znamo istinu

Bonus video

Greške koje čine da lice izgleda starije TikTok/isabelle.lux