Suvo četkanje kože stimuliše limfni sistem i cirkulaciju, čime se pomaže telu da se oslobodi toksina, što na kraju dovodi do zdrave i lepe kože.

Pored navedenih prednosti, suvo četkanje može pomoći i u smanjenju celulita. Najveću korist od suvog četkanja kože imaćete ako ga uvedete kao petominutnu jutarnju rutinu pre tuširanja. Stručni tekstovi preporučuju svakodnevno suvo četkanje jer se koža tretira kao treći bubreg, u smislu da četkanje podstiče limfu i cirkulaciju, pa se toksini nakupljeni u telu lakše oslobađaju kroz kožu, a koža postaje lepša.

Prednosti suvog četkanja za kožu

Deluje kao piling – uklanja mrtve ćelije kože, otvara pore i omogućava koži da „diše“

Podstiče cirkulaciju -što pomaže u eliminaciji metaboličkog otpada

Stimuliše limfni sistem –stimulisanjem limfe deluje na obnavljanje ravnoteže tečnosti u telu i na taj način poboljšava opšte stanje organizma, pozitivno utiče na rad vegetativnog nervnog i celog imunog sistema.

Deluje na celulit -suvo četkanje je masaža, a masaža pomaže u razbijanju masnih naslaga, što pozitivno utiče na smanjenje celulita

Smanjuje stres –proces suvog četkanja takođe može biti meditativan, posebno ako se radi u tihom okruženju. Može smanjiti napetost mišića i smiriti um.

Prednosti suvog četkanja za kožu.
Shutterstock 

Postupak suvog četkanja

Nabavite četku od prirodnih materijala sa tvrđim vlaknima, ali ne pretvrdim, i dugačkom drškom kako biste mogli da dođete do teško dostupnih mesta na telu.

Započnite četkanje od stopala. Krećite se prema gornjim delovima tela: nogama, rukama, grudima, leđima i stomaku. Četkajte kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu. Nemojte četkati lice, intimno područje ili mesta na kojima je koža oštećena, uključujući proširene vene.
Pritisak na kožu prilikom četkanja treba da bude čvrst, ali ne bolan, piše Miss7.hr. U svakom slučaju, zapamtite da kožu treba četkati, a ne ribati. Nakon četkanja, vaša koža treba da bude ružičasta, a ne crvena i iritirana.
Četkanje može trajati od dva do dvadeset minuta i treba ga raditi svakodnevno.

Dodatni saveti

- Nežnije četkanje je preporučljivije od grubog.
- Nikada ne četkajte oštećena mesta na koži.
- Dodatna dobrobit za izgled kože biće ako se nakon četkanja tuširate naizmenično toplom i hladnom vodom.
- Nakon suvog četkanja i tuširanja koža će bolje upiti losion za negu.