Ništa tako ne otkriva godine kao bore na licu, pogotovo oko usana. Čini se da su s godinama sve dublje i uočljivije, a tome mogu doprineti i drugi faktori, poput izlaganja suncu ili pak pušenja. Na pojavu finih linija oko usana može uticati čak i to ako često pijete na slamčicu.

Bore se pojavljuju na ovim područjima sa godinama jer gubimo kolagen i elastin, proteine koji daju strukturu našoj koži. Kolagen i elastin prirodno degradiraju sa godinama, ali stresori na našem telu kao što su ultraljubičasto oštećenje, izlaganje nikotinu i stres mogu ubrzati proces koji uzrokuje prevremeno starenje u ovoj oblasti.

fine linije nastaju starenjem i stresorima iz okoline.
Instagram 

Međutim, pre nego što se uputite u drogerije i ispraznite sve police sa skupim proizvodima protiv bora, možda je bolje poslušati savete stručnjaka koji otkrivaju šta zapravo zaista pomaže kada je u pitanju ovaj problem.

Proizvodi koji deluju lokalno

Na tržištu postoji mnoštvo proizvoda za negu kože, tako da biranje između njih može biti zbunjujuće, ali možda ćete primetiti da se nekoliko potpuno istih sastojaka pojavljuje kada govorimo o finim borama. A prvi? Krema za sunčanje - uvek i zauvek.

kreme sa zaštitnim faktorom su must.
Instagram 

Dnevno korišćenje adekvatne kreme za sunčanje može sprečiti višak ultraljubičastog oštećenja ćelija naše kože, usporavajući pojavu bora. A nakon što skinete šminku i operete lice pred spavanje, drugi "zlatni" proizvod koji ćete želeti da koristite su retinoidi ili proizvodi na recept koji sadrže tretinoin. Oni podstiču proizvodnju kolagena sprečavajući pogoršanje finih bora, a u nekim slučajevima ih i potpuno eliminišu.

Procedure koje koriste toplotu

Pored lokalnih tretmana, postoje mnogi uređaji za podmlađivanje lica koji mogu poboljšati proizvodnju kolagena i elastina oko usana, poboljšavajući izgled finih bora. Uređaji za frakciono lasersko obnavljanje, ultraterapiju i radiofrekvenciju koriste toplotu za stvaranje mikro-povreda na koži, kažu dermatolozi.

određene procedure pomažu izgled kože
Shutterstock 

Kao odgovor, telo aktivira deo imunog sistema koji se zove put zarastanja rana i na taj način stvara novi kolagen. Slično, mikroigle, procedura u kojoj sitne iglice stvaraju povrede, takođe može da generiše kolagen i elastin u koži poboljšavajući izgled finih bora oko usta.

Imajte na umu kada planirate budžet za ove procedure, da je često potrebno više tretmana da bi se videli zadovoljavajući rezultati i da poboljšanja dolaze postepeno tokom nekoliko meseci.

Injekcije

Niste dovoljno strpljivi da sačekate da se lokalni tretmani i procedure aktiviraju i pokažu svoje prednosti? Za one koji žele brza poboljšanja finih bora oko usta, postoje noviji fileri za lice koji su pravljeni da se ubrizgavaju na površni, direktno u bore.

fileri mogu pomoći da se smanje bore.
Shutterstock 

Fileri koji su se pokazali kao sjajni su primera radi Redensity RHA i Juvederm Volbella, a trenutno popunjavaju i najdublje bore i ostavljaju podmlađenu, zategnutu kožu koja deluje priridno. Rezultati sa ovim proizvodima mogu trajati do godinu dana.

Zapamtite: fine bore - i starenje - su sasvim normalne pojave koje se dešavaju svima. Uz to, danas postoje više nego sjajni načini da smanjite te bore oko usta ako vam smetaju, ali je uvek potrebno da se posavetujete sa stručnjacima, i da ne radite na svoju ruku, jer možete dobiti potpuno suprotno od onoga što ste želeli.