Mora da ste čuli za piling kože mnogo puta do sada, ako ne i praktikovali u svojoj rutini nege kože. Njegove prednosti u pogledu zdravlja i lepote same kože su zaista brojne, ali daleko najefikasnije su alfa-hidroksi kiseline (skraćeno AHA) i beta-hidroksi kiseline (skraćeno BHA), poznatije kao eksfolijanti. Koja je prednost ovog koraka u nezi kože lica i koliko često ga treba praktikovati, saznajte u nastavku!

Gotovo nijedan tretman kože lica nije tako efikasan kao piling čiji se rezultati mogu odmah primetiti na samom licu. O čemu se tačno radi? Pre svega, važno je znati razliku između AHA i BHA kiselina, tako da će AHA kiseline biti rastvorljive u vodi, dok su BHA rastvorljive u mastima. Ovo svojstvo omogućava BHA kiselini da kroz masnoću prodre u pore i tako ih potpuno očisti od nakupljene prljavštine, znoja i ostalog golim okom nevidljivih stvari koje često dovode do upalnih procesa.

Upotreba ovih kiselina podrazumeva poboljšanje teksture i boje kože, kao i otpušavanje pora, a za vrlo kratko vreme će promeniti izgled same kože lica. Danas na tržištu možete pronaći zaista veliki izbor pilinga, a skoro svaki brend za negu kože ima bar jedan proizvod na bazi ovih kiselina, ali da biste pronašli idealan za vašu kožu ili njeno stanje, važno je da znate koju kiselinu izabrati.

Piling za lice je obavezan korak nege kože.
Freepik 


AHA kiseline se preporučuju za normalnu i suvu kožu i idealne su za poboljšanje proizvodnje kolagena, kao i za upotrebu u hladnim zimskim mesecima jer zadržavaju optimalan nivo vlage, odnosno doprinose dubokoj hidrataciji.

S druge strane, BHA kiseline su idealan izbor za masnu ili mešovitu kožu, kao i onu sklonu upalnim procesima. Takođe, važno je obratiti pažnju na procenat koncentracije salicilne kiseline u proizvodu, pa ako tek uvodite ovu vrstu proizvoda u svoju rutinu, izaberite onaj koji će sadržati 1% ove kiseline u svojoj formuli, a kada koža razvije otpornost, možete uključiti nešto veću koncentraciju.

Takođe, s obzirom na to da smo ušli u nešto hladnije mesece i da koža nije toliko izložena sunčevim zracima, sada je idealan period da ove proizvode uvrstite u rutinu! Sigurni smo da ćete vrlo brzo primetiti željene promene na svojoj koži, kao i rešiti manje nepravilnosti na licu.