Starenje možda ne možemo izbeći, ali postoje stvari koje možemo da uradimo kako bismo zadržali svežinu kože, jedrinu, i sprečili nastanak novih bora. Naime, iako je činjenica da da veliki broj dama određene probleme rešava tako što odlazi "pod nož", odnosno, botoksom "pegla" bore i fine linije, brojni problemi mogu se sprečiti ukoliko im pristupite na pravi način i najbitnije, na vreme.

Nega nije samo ono što nanosite na kožu, te vam skupi preparati, tretmani i kreme neće značiti ništa ukoliko se ne pozabavite sa još nekim bitnim aspektima kao što su hidratacija i ishrana, ali i vitamini!

Starenje kože može se zaustaviti upotrebom vitaminskih seruma.
Shutterstock 

Mnogi zaboravljaju da suplementi igraju veliku ulogu u zdravlju celokupnog organizma, a pojedini pride utiču i na mladolikost, te usporavaju proces starenja. Stručnjaci su saglasni da, kada je reč o tome, 3 vitamina igraju krucijalnu ulogu a to su: C, B3 i E

Njihova sposobnost je da jačaju zaštitnu barijeru kože, zaglađuju grubu teksturu i povećavaju efikasnost drugih preparata koje koristite.

Vitamin C

Vitamin C je "must" kada je u pitanju jačanje barijere kože i smanjenje štete uzrokovane spoljnim stresorima. Neutrališe slobodne radikale, niveliše štetu nastalu izlaganjem suncu i nakon nezdrave ishrane.

Vitamin C je neophodan u nezi kože.
Freepik 

Vitamin C utiče i na smanjenje promena boje i hiperpigmentacije zahvaljujući svojoj sposobnosti da blokira delovanje enzima odgovornog za proizvodnju melanina, a ujedno i podstiče proizvodnju kolagena koji je krucijalan u mladalačkom izgledu kože.

B3

B3 vitamin će vam, sigurni smo, biti daleko poznatiji ukoliko iskoristimo njegovo drugo ime, a to je niacinamid. Njegov glavni zadatak je da održi i ojača zaštitnu barijeru kože i pomogne u procesima koji je održavaju zdravom i jakom.

B3 vitamin jača zaštitnu barijeru kože.
Shutterstock 

Povećava proizvodnju ceramida koji pomažu koži da zadrži vlagu i ujedno je najmoćniji savetnik kada je reč o sprečavanju nastanku bora "smejalica" i "mrštilica". Slobodno se može reći da B3 važi za prirodni "antibiotik" koji ujedno i leči upalne procese.

Vitamin E

I naposletku, vitamin E, bez kojeg je ovo "sveto trojstvo", kada je nega kože u pitanju, nezamislivo. Njegova uloga je da takođe ojača barijeru kože i da je zagladi.

Vitamin E je glavni kada vam je potrebno nešto što će kožu lica, ali i tela "zagladiti" i vratiti joj prirodna ulja koja joj nedostaju. Smanjuje grubu teksturu i fantastičan je ne samo za lice, već i za opuštenu kožu vrata i ruku, jer ovi delovi tela nikad ne lažu.

Vitaminima se može sprečiti starenje kože i umanjiti nastanak bora.
Shutterstock