Poslednjih dana mreže bruje zbog novog bjuti proizvoda koji obećava zategnutu kožu, manje mrlja, i generalno mladolik i svež izgled. I dok je većina noviteta u bjuti svetu nepotrebna marketinška buka, kada je reč o bakru, odnosno bakarnim peptidima, situacija je drugačija, a ovako nešto definitivno treba da se nađe na vašim policama.

Mnogi od najpopularnijih i najcenjenijih svetskih brendova ove sezone predstavljaju serume od bakarnih peptida koji obećavaju da će učiniti sve - od zaštite od oksidacije, smanjenja bora i podizanja nivoa kolagena.

Bakarni peptidi su spas protiv starenja.
Shutterstock 

U pitanju je još jedna vrsta peptida (neočekivano) plave boje. Peptidi su opšte gledano gradivni blokovi proteina koji čine temelj naše kože. Kada proteini naše kože izgube peptide, ona počinje da gubi elastičnost. To znači da nam koža postaje hrapava i gruba, opuštena, bore se lakše formiraju, a tekstura se menja. Dakle, za neke su bakreni peptidi ključni deo rutine nege kože protiv starenja.

Šta tačno rade bakreni peptidi?

Ako ste ranije čitali ili čuli za bakarne peptide, možda ste već videli ljude koji ga zovu „botoks u bočici“. Da budemo jasni - to nije slučaj, ali zabuna je očekivana. Botoks je jedna posebna marka neurotoksina koji se naziva botulinum tipa A do G. Botulin toksini imaju efekat paralizacije mišića u ograničenom periodu, obično dva do tri meseca, kada se ubrizgavaju u terapijskoj količini direktno u mišić. Kada paralizujete mišić, on zaustavlja kretanje i gužvanje lica, što sprečava i smanjuje pojavu linija koje dolaze kroz vaše izraze - poput linija osmeha i mrštenja. Botoks takođe može pomoći u podizanju delova lica kada se ubrizgava strateški.

Bakarni peptidi sprečavaju pojavu mrlja na koži.
Shutterstock 

Ali, naravno, bakarni peptidi se primenjuju lokalno i ne mogu dovesti do istih rezultata. Ipak, neke pozitivne koristi mogu biti slične. Kada su peptidi pravilno formulisani i isporučeni na kožu na stabilan i efikasan nači, oni mogu popraviti oštećene proteine naše kože - vraćajući peptide nazad u protein. Rezultat je da koža ponovo dobija svoju elastičnost i povećava se proizvodnja kolagena. A kada je koža elastičnija, zateže se, izgleda podignuto i bore se čine manje očiglednim i ne stvaraju se tako lako. Ovo su upravo oni efekti botoksa. Važno je napomenuti da su to efekti i uticaji koji se vide kroz upotrebu mnogih vrsta peptida, a bakarni peptidi su samo jedan poseban oblik.

Nakarni peptidi povećavaju elastičnost kože.
Shutterstock 

Još jedan posebno zanimljiv aspekt jeste da se za bakarne peptide takođe smatra da uklanjaju oštećeno vezivno tkivo, što može pomoći u smanjenju pojave određenih mrlja. Ovo uključuje ožiljke, mrlje od sunca, neujednačen tonus i pigmentaciju.

Ko treba da ih koristi?

Bakarni peptidi su odličan proizvod za svakoga ko želi da umanji znakove starenja ili za svakoga ko ima problem sa gubitkom elastičnosti kože. Ali, naravno, samo jedan aktivni sastojak ne može učiniti toliko čuda za kožu, pa imajte na umu da vaša rutina mora da uključi mešavinu različitih sastojaka da bi bila delotvorna. Odličan je proizvod za kombinovanje sa sastojcima poput hijaluronske kiseline i antioksidanasa.

Ako niste sigurni kako izgraditi rutinu, najbolje je da razgovarate sa lekarom, dermatologom ili estetičarom od poverenja.