Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI KREMU ZA SUNČANJE OD PROŠLE GODINE SMETE KORISTITI I OVE? Stručnjaci su odgovorili i dali svoje RAZLOGE

Autor Vanja Pajović

Niste sigurni da li kremu za sunčanje od prošle godine smete da koristite i ove? Stručnjaci su rešili da razotkriju dilemu!

 Koliki je rok trajanja kreme za sunčanje? Izvor: Shutterstock

Da li obraćate pažnju na rok trajanja kozmetičkih proizvoda? Neke potrošimo veoma brzo, a s druge strane, neki nam toliko dugo stoje na polici u kupatilu da postoji mogućnost da im je istekao i rok trajanja.

Ipak, ukoliko kremu za sunčanje maže i ponavljate onoliko puta koliko je istaknuto na pakovanju, mala je verovatnoća da ćete je cele godine viđati na kozmetičkoj polici.

Povezane vesti

Ipak, dešava se da nakon leta ostane proizvoda u losionima sa spf-om, a glavno pitanje koje se javlja kada nastupe topli meseci naredne godine jeste "Da li sme da se koristi krema za sunčanje od prošle godine?".

Dva stručnjaka za Romper dali odgovore na ovo pitanje i objasnila kako da budete sigurni da je zaštitnoj kremi istekao rok trajanja i šta se može dogoditi ako koristite onu kojoj je istekao.

 koliki je zapravo rok trajanja kreme za sunčanje? Izvor: josh-duke-No1TxIvS5Lw-unsplash.jpg

Ističe li rok kremi za sunčanje sa zaštitnim faktorom?

Uprava za hranu i lekove (FDA) smatra kremu za sunčanje lekom koji se može kupiti bez recepta i stoga zahteva određivanje datuma isteka. Za razliku od šminke ili nekih proizvoda za negu kože kod kojih se rok trajanja može činiti više kao smernica, krema za sunčanje više se ponaša kao mleko jer je datum isteka stvarno bitan.

“Ne preporučuje se korišćenje kreme za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja. Važno je zapamtiti da, ako zaista koristite dovoljno kreme za sunčanje i ponavljate nanošenje prema savetima, malo je verovatno da će vam na kraju leta ostati značajna količina kreme za sunčanje”, kaže za Romper dr Marisa Garšik, sertifikovana dermatolškinja, a prenosi N1.ba.

Povezane vesti

Šta se događa ako koristim kremu za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja?

Nažalost, ako koristite kremu za sunčanje s istekom roka trajanja, možda ćete to otkriti na teži način – lakše ćete izgoreti jer se aktivne hemikalije koje štite od sunca vremenom razgrađuju.

“Opekotine od sunca tada dovode do oštećenja kože i povećavaju rizik od razvoja raka”, kaže Endži Silal, pomoćnica lekara u Advanced Dermatology PC-ju.

 stručnjaci su dali svoje mišljenje zašto je pogrešno koristiti kremu za sunčanje od prošle godine. Izvor: Shutterstock

Garšik kaže da krema za sunčanje s istekom roka trajanja verovatno neće priuštiti istu količinu zaštite kao što je naznačeno na nalepnici i možda više neće biti efikasna, što može povećati rizik za razvoj opekotina ili oštećenja od sunca.

Osim toga, dodaje da se aktivni sastojci mogu razgraditi i verovatnije je da će pridoneti iritaciji ili osetljivosti kože. Tako biste mogli da dobijete opekotine od sunca i druge vrste iritacija kože zbog samih sastojaka koji su istekli.

Kako mogu otkriti rok trajanja kreme za sunčanje?

FDA tvrdi da kreme za sunčanje ostanu efikasne u svojoj punoj snazi tri godine, a to važi i za hemijske i za mineralne varijante.

 krema za sunčanje ne sme da se koristi nakon isteka roka. Izvor: Freepik

“Iako fizički blokatori u mineralnim SPF-ovima mogu trajati duže od hemijskih, datum isteka takođe uzima u obzir ostale sastojke koji se nalaze u kremama za sunčanje, tako da i hemijski i mineralni SPF-ovi imaju tendenciju da slede iste smernice u vezi s rokom trajanja. Da biste održali optimalni rok trajanja svoje kreme za sunčanje, čuvajte je na sobnoj temperaturi i držite je podalje od sunca”, objašnjava Gašhik.

Znakovi da se krema za sunčanje pokvarila uključuju promenu boje, konzistencije ili mirisa. Ali čak i u nedostatku ikakvih vidljivih znakova, ako niste sigurni, ipak je najbolje da je bacite.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije