Hiperpigmentacijske mrlje, poznate kao starosne mrlje ili sunčane pege, dobroćudne su pigmentirane mrlje koje obično uzrokuje ultraljubičasto zračenje, koje dovodi do toga da ćelije kože koje stvaraju pigment povećaju proizvodnju melanina.

Prevencija je u ovom slučaju sve. Zato se preporučuje da prilikom izlaganja suncu telo pokrijete odećom, koliko god je to moguće, i koristite kreme sa zaštitnim faktorom (SPF 30 ili više) ili kreme koje pomažu u smanjenju mrlja i proizvodnju melanina. Aktivni sastojci koje treba potražiti su hidrokinon, glikolna kiselina, ekstrakt korijena slatkog luka i niacinamid.

Aromaterapija je najprirodniji način uklanjanja tamnih mrlja na koži. Bazira se na eteričnim uljima, od kojih najbolji učinak ima ulje celera s obzirom na to da on im jaka detoksikacijska svojstva.

pre nanošenja eteričnog ulja od celera posavetujte se sa stručnim licima
Shutterstock 

Eterično ulje semenki celera malo je poznato, ali veoma lekovito ulje. Jedan je od najboljih izbora za izbeljivanje svih vrsta mrlja na koži.

Budite oprezni sa primenom ovog ulja, jer je izrazito fototoksično, pa se nemojte izlagati suncu niti solarijumu nakon njegove primene.
Ne smeju ga koristiti trudnice i deca ispod 6 godina.

Pre nanošenja posavetujte se sa stručnjacima.