Korak bez koga se dobra beauty rutina ili bilo koji profesionalni tretman ne može zamisliti jeste upravo piling kože. To je proces u kome se uklanjaju nagomilane mrtve ćelije sa površine lica, koje ten čine umornim, sivkastim, neravnomernim i bez sjaja. Dobro urađen piling, pored uklanjanja viška i generalno čišćenja pora, stimuliše i obnavljanje ćelija. Posle efikasno urađenog pilinga možete očekivati i mnogo bolje prodiranje vaših proizvoda za negu lica koje koristite, poput tonika, seruma ili kreme.

Naša koža se sama obnavlja i regeneriše, ali pilingom taj proces podstičemo i ubrzavamo. Kada redovno radite piling, koža ne zapada u duge faze perutanja, a iz njih izlazi mnogo brže. Postoje dva načina kako svoju kožu možemo pilingovati, a to je mehaničkim ili hemijskim putem. Oba načina su poželjna i za najbolje rezultate ih treba koristiti kombinovano.
U razgovoru sa Ljiljanom Talović, koja je internacionalni ekspert i edukator na francuskoj Akademiji za estetiku i kozmetiku na polju dermatologije, kozmetologije, nege lica i tela, otkrivamo sve detalje ovih procedura.

nega lica
Shutterstock 

Šta postižemo pilingom?

Piling predstavlja postupak uklanjanja mrtvih ćelija sa kože. Smenjivanje ćelija obavlja se prosečno na 28 dana. Kod mlađih osoba proces obnavljanja ćelija je brži, dok je kod starijih taj proces usporeniji. Ukoliko se izumrle ćelije ne uklanjaju sa kože, ona može izgledati neujednačeno, sivo, beživotno i apsorpcija proizvoda koji se nanose na nju je znatno smanjena. Piling pomaže u uklanjanju izumrlih ćelija, otkrivajući novi sloj blistave kože dok poboljšava upijanje krema i drugih proizvoda za negu.

Razlika između mehaničkog i hemijskog pilinga?

Pilinzi su podeljeni u dve kategorije: mehaničke i hemijske. Mehanički pilinzi mogu se izvoditi u kućnim uslovima kao redovna nega i održavanje kože, dok jače hemijske pilinge može izvoditi isključivo stručno lice u kozmetičkim salonima ili ustanovama predviđenim za obavljanje kozmetičkih delatnosti. Hemijski piling koristi kiseline ili enzime za uklanjanje mrtvih ćelija kože. Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i bolja je za određene tipove kože.

Hemijski piling koristi kiseline ili enzime da rastvori i ukloni ćelije mrtve kože sa površine, dok mehanički sadrži sitne čestice koje fizički, uz pomoć trljanja, uklanjaju površinski sloj sa kože

Mehanički ili fizički piling predstavlja eksfolijaciju površinskog sloja kože i najčešći je tip pilinga. Mrtve ćelije kože uklanjaju se mehaničkim procesom blage masaže uz pomoć eksfolirajućih čestica kao što su: mrvljene semenke voća, granulati bambusa, so, šećer itd. Može se koristiti za gotovo sve tipove kože (osim na aknoznoj i koži sklonoj rozacei, i kod drugih stanja koja utiču na površinska vezivna tkiva).

Sa druge strane postoji nekoliko vrsta hemijskih pilinga: alfa hidroksi kiseline (AHA), beta hidroksi kiseline (BHA) i enzimi.

Takođe, razlikuje se i dubina na kojoj deluju pa se oni dalje dele na: površinske, srednje duboke i duboke, a to se bira u zavisnosti od potrebe i stanja u kome se koža pacijenta nalazi.

nega lica
Freepik 

Kako odabrati odgovarajući piling prema tipu kože?

Masna koža ima veću toleranciju na piling, tako da se može pilingovati češće sa različitim vrstama pilinga. Suva koža ima nedostatak vlage pa je potreban piling koji uklanja mrtve ćelije kože, a istovremeno nadopunjuje prirodnu vlažnost. Na normalnom i kombinovanom tipu kože mogu se koristiti i mehanički i hemijski pilinzi. Za osetljivu kožu treba izbegavati oštre i grube mehaničke pilinge – preporučuje se hemijski piling koji sadrži prirodne enzime. Ukoliko je u pitanju aknozna koža, preporučuje se hemijski piling jer mehanički može biti pregrub i tokom izvođenja može širiti bakterije i u krajnjoj instanci pogoršati stanje kože.

Kako izgleda profesionalni tretman hemijskog pilinga i ima li posledica?

Adekvatna priprema kože ima ulogu da detaljno očisti i odmasti kožu, kako bi piling bolje delovao. Nakon pripreme precizno se nanosi odgovarajući hemijski piling izbegavajući očnu zonu, a koncentracija i vrsta hemijskog pilinga zavisi od tipa i stanja kože. Od nanošenja hemijskog pilinga pa do njegove neutralizacije prati se reakcija kože, a očekivano vreme reakcije je 5 do 10 minuta. Tokom hemijskog pilinga prisutno je blago do intenzivno peckanje koje prestaje posle neutralizacije. Sama procedura je bezbolna, komforna i kratko traje. Nakon hemijskog pilinga prisutno je blago do intenzivno crvenilo (u zavisnosti od vrste i dubine prodiranja pilinga) na tretiranoj regiji koje brzo prolazi. Većina hemijskih pilinga može da se radi tokom cele godine uz obaveznu i adekvatnu zaštitu od sunca.

Hemijski piling može da se kombinuje sa drugim procedurama i tretmanima i predstavlja odličnu osnovu za brže, bolje i dugotrajnije rezultate svih tretmana. Piling je neophodan našoj koži, ali ukoliko se prečesto ili neadekvatno koristi, može doći do iritacija i upala na koži.

Piling kod kuće

Evo Wanted predloga za kućne varijante pilinga koje možete kupiti u drogerijama ili parfimerijama.

Bioten Skin Moisture piling krema, 450 dinara
The Ordinary AHA 30% + BHA 2% sredstvo, cena na upit
Pixi Peel & Polish enzimski piling, cena na upit

Savetuje: Ljiljana Talović