Prvo što primećujemo kod osobe, pored celokupnog fizičkog izgleda, jeste i koliki je stepen njene nege. Negovana koža, kosa, nokti su vrlo važni detalji koji nam osobu čine privlačnijom.

Kako bi i tvoja koža bila negovana i zdrava, donosimo ti 6 koraka nege kojih bi se svaka žena trebala pridržavati.

1. Suvo četkanje

Ubrzani životni stil modernog života može te naterati da zaboraviš na negu tela, ali ona je ključna za dobrobit tvoje kože. Ako si zapostavila svoju kožu, podari joj poseban tretman suvog četkanja koje omogućuje čišćenje kože uz isotvremenu detoksikaciju unutrašnjih organa. Sve što ti je potrebno jeste četka sa dugačkom ruškom, napravljena od prirodnih čekinja. Četkanje se uvek radi na suvo, a poželjno je ujutru pre tuširanja. Dugačkim, ravnim pokretima četkajte noge od stopala prema gore, a zatim ruke od šaka prema ramenila, i tako svaki deo tela od gore prema dole jer će takvo četkanje usmeriti limfu prema srcu.
Nakon četkanja se okupajte kako bi sa sebe uklonili ostatke suve kože i toksine koji se oslobađaju u ovom procesu.

nega koze lica
Freepik/ lookstudio 

2. Hidratacija

S obzirom na izloženost kože svakodnevnom stresnom životu ona može ostati dehidrirana. Kako bi održala njeno zdravlje, važno je da nadoknadiš izgubljenu vlažnost i pružiš joj dodatnu negu. Osim redovne hidratacije iznutra, ispijanjem barem 2l vode dnevno, važna je i hidratacija spolja koja se postiže redovnim tuširanjem. Tuširanjem se rešavamo svih nečistoća i znoja kako bi koža bila čista i sveža.
Nežnu kupku za tuširanje obavezno dobro isperi, a kada se brišeš peškirom obrati pažnju da višak vode ne trljaš već ga lagano utapkaš u kožu, a višak vode će pokupiti peškir.

3. Nahrani kožu

Nakon kupanja je veoma važno da kožu nahraniti pozamašnom količinom kreme, mleka ili losiona za telo kako bi u potpunosti zadržala optimalnu hidrataciju u koži. Oni sprečavaju isušivanje kože i pružaju dubinsku negu. Koliko bogate i teške ili laganije losione za telo voliš, u zavisnosti od toga odaberi najbolji proizvod za sebe.

nega koze lica
Freepik/senivpetro 

4. Ne preskači piling

Povremeni piling tela i lica je obavezan za uklanjanje mrtvih ćelija kože. Nakon što uklonite ostatke kože i nečistoće sa površine, vlaga i aktivni sastojci iz krema i losiona lakše će prodirati u kožu, ostavljajući kožu glatkom, mekom i zdravom. Piling je potrebno dobro umasirati u vlažnu kožu i potom isprati mlako vodom, a proces bi trebalo ponoviti jednom do dvaput nedeljno. Ukoliko do sada nisi probala piling, možeš ga napraviti i sama od sastojaka koje imaš u kuhinji.

5. SPF zaštita je neophodna

Bez obzira da li nameravaš ceo dan provesti sunčajući se na plaži ili se kriti od sunca, pre svakog izlaska iz stana obavezno na lice i telo nanesi proizvod za zaštitu od sunca kako bi tvoja koža bila zaštićena od štetnih UV zraka. Zapamti, ukoliko ne koristiš SPF ne rizikuješ samo da zaradiš crvenilo i opekotine na koži, već i prerano starenje.

nega nogu nakon brijanja
Shutterstock 

6. Izbegni iritaciju kože nakon brijanja

Brijanje bikini zone, nogu i pazuha zahteva oprez, jer je koža u tom području posebno osetljiva. Zato je veoma važno da kožu pre, tokom i nakon brijanja negujete kvalitetnim proizvodima i koristite najbolje brijače za žene. Nekvalitetni brijači su jedan od najčešćih uzroka iritacije kože od brijanja, a isto važi i za tupe brijače koji povećavaju rizik od povreda budući da ih grublje pritiskamo uz kožu, što uzrokuje sitne ogrebotine i crvenila. Ne zaboravi da tehnika brijanja u smeru suprotnom od rasta dlačica može pripomoći nastanku crvenila i peckanja, pogotovo ako je koža osetljiva. Samo kvalitetni proizvodi za brijanje sprečiće iritacije kože. Nikad ne preskači gel za brijanje ili losion za negu tela nakon brijanja. Samo tako će tvoja koža biti i ostati besprekorno glatka i zdrava.