ZA BRŽI RAST KOSE ŽENE 40+ OVE NAMIRNICE MORAJU DA JEDU: Od povrća, preko mlečnih proizvoda do čokolade

Ako imate 40+ godina i želite kosu koja brzo raste trebalo bi da se fokusirate prvo na hranu, pa tek onda na suplemente i negu.

instagram/ evgenia.revenko

Nije tajna da nakon 40. nastaju određene promene kada je reč o kvalitetu kose i samog vlasišta. Možda je vaše teme suvlje nego inače, ili pak vam se krajevi krzaju više nego obično, a možda se i mučite sa samim rastom kose.

Sa druge strane, ima i onih koji muče drugu muku, te im se teme više masti, a kosa opada. Činjenica je da hormoni i samo starenje mogu napraviti haos u oragnizmu, a sa pravim proizvodima i pre svega pravilnom ishranom, bogatom zdravim mastima i proteinima, možete imati sjajnu i zdravu kosu punu volumena.

Evo koja hrana je najbolja nakon 40. za veći sjaj i brži rast, prema rečima stručnjaka.

Tamna čokolada

Ne brinite: deserti su takođe na vašem meniju za zdravu kosu. Tamna čokolada je dobar izvor bakra koji pomaže u podsticanju rasta kose i sprečavanju gubitka kose. Tamna čokolada je takođe dobar izvor magnezijuma, minerala koji je važan za zdravu i jaku vlas.

Grčki jogurt

Na kraju, ali ne i najmanje važno: razmislite o doručku koji sadrži grčki jogurt sa bobicama i orašastim plodovima da biste zaista poboljšali zdravlje vaše kože glave i kose. Grčki jogurt je dobar izvor proteina i kalcijuma. Proteini su neophodni za zdrav rast, dok je kalcijum važan za zdravu kožu i nokte. Grčki jogurt je takođe dobar izvor probiotika, jer je bogat bakterijama koje pomažu u održavanju zdravog sistema za varenje.

Pexels/ pixabay 

Avokado

Avokado je bogat izvor biotina, vitamina rastvorljivog u vodi koji je važan za zdravu kosu i nokte. Pomaže u jačanju kose i sprečavanju lomljenja. Takođe, avokado je takođe dobar izvor zdravih masti, koje pomažu da koža glave ostane hidrirana.

Orasi i semenke

Orasi i semenke su dobar izvor cinka, minerala koji je važan za zdravu kožu i kosu. Cink pomaže u zaštiti vlasišta od oštećenja i održava folikule kose zdravim. Orašasti plodovi i semenke su takođe dobar izvor vitamina E, koji pomaže u zaštiti kose od oštećenja i održava je sjajnom i zdravom.

Slatki krompir

Sledeći put kada budete želeli da ispečete krompir birajte batat, odnosno slatki krompir kako biste svojoj ishrani dodali dodatne vitamine i hranljive materije. Slatki krompir je dobar izvor beta-karotena, biljnog pigmenta koji se u telu pretvara u vitamin A. On je takođe dobar izvor vlakana, što pomaže u održavanju zdravog i redovnog digestivnog sistema.

Unsplash/ Louis Hansel 

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće je dobar izvor folne kiseline, vitamina rastvorljivog u vodi koji je važan za zdrav rast. Folna kiselina pomaže u sprečavanju gubitka kose, a zeleniš je prepun vitamina A, C i E, koji su važni za zdravu kožu i kosu.

Ostrige

Poput orašastih plodova i semenki, ostrige su dobar izvor cinka koji pomaže u zaštiti vlasišta od oštećenja i održava folikule kose zdravim. Takođe, ostrige su takođe dobar izvor gvožđa, minerala koji je krucijalan za sam rast kose.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Silikonski masažer pospešuje rast kose  TikTok/ @isabellakatee

Izvor: Elle.rs