Kako starimo, promene se neizbežno dešavaju. Bilo da se radi o finim linijama i borama, gojenju ili sasvim drugačijem ciklusu spavanja, starenje utiče kako na našu kožu, izgled... tako i na kosu nakon 40. godine.

Pre svega, dužina ciklusa rasta kose postaje kraća, a pramenovi manje pigmentisani, što dovodi do sedenja. Pošto se prečnik folikula dlake smanjuje, gusta kosa koju ste imali kao mlađi transformiše se u tanju. Mnogi folikuli prestaju da proizvode nove dlake, još više istanjivši vašu vlas.

kosa nakon 40 godina
TikTok/erenavsaar 

Pa kako usporiti proces starenja kose?

U nastavku otkrijte jednostavne savete za negu.

  • Sprečite oštećenje toplotom: Prekomerno izlaganje ekstremnim temperaturama utiče na keratin u strukturi vaše kose i slabi je. Ako vam prirodno sušenje nije opcija, uložite u proizvode za zaštitu od toplote.
  • Vodite računa o temenu: Kao što bi retinol i krema za sunčanje trebali da budu obavezan deo vaše rutine nege kože protiv starenja, i vašem skalpu je potrebna posebna pažnja. Potražite šampone i balzame koji sadrže sastojke poput vitamina E, ulja jojobe i keratina koji pojačavaju čvrstoću, sjaj i glatkoću.
  • Koristite ulje za kosu: Dok će vaši pramenovi neizbežno gubiti sjaj kako starite, korišćenje ulja za kosu može pomoći da vaši pramenovi izgledaju sjajno.
  • Uključite biotin: Postoje brojne studije koje potvrđuju da su suplementi vitamina B7 korisni za rast zdrave kose i noktiju. Bilo da se primenjuje lokalno ili oralno, uključivanje biotina u vašu rutinu lepote može pomoći dugoročnom zdravlju kose.

Bonus video

Prirodna farba za sedu kosu Instagram/baraianamika17

Izvor: Wanted V.P.