Kada je u pitanju tanka kosa, odabir prave tehnike farbanja je ključan za stvaranje iluzije gustine i volumena i za održavanje zdravlja i vitalnosti kose. Uvek je neophodna konsultacija sa profesionalnim koloristom koji može proceniti stanje kose i preporučiti najbolju tehniku za njene individualne potrebe. Dok su oni sa tankom kosom godinama ubeđivani da su svetlije nijanse jedine koje odgovaraju ovom tipu kose, frizeri se ne slažu.

U nastavku predstavljamo tri tehnike farbanja pogodne za tanku kosu, kao i savete za stilizovanje, kako bi svako mogao da izvuče maksimum iz svoje boje i uživa u najlepšim frizurama svakog dana.

Umesto farbanja u jednu boju, farbanje u više tonova

Prilikom odabira boje za kosu, prvo o čemu treba razmišljati je nivo održavanja na koji smo spremni. Neophodno je kloniti se ujednačenih boja kose, posebno ako nismo u mogućnosti da posećujemo svog frizera ili koloristu dovoljno često da bismo održali svež i negovan izgled. Isprana ili izbledela boja skreće više pažnje na manje poželjne karakteristike tanke kose, tako da je boja u više tonova najbolji izbor jer ne skreće pažnju na posebno tanke delove i ostavlja utisak gustine.

Bonus savet za stilizovanje: Postoje trikovi za stilizovanje koji se mogu koristiti za izrastka, kao što je dodavanje volumena kod korena puderom ili sprejom koji daje dodatnu teksturu. Takođe, cik-cak razdeljak pomaže. Ovi saveti čine čuda za skrivanje rasta, a istovremeno pomažu da kosa izgleda punije.

Tehnika senčenja korena kose

Pored toga što svi oni koji imaju tanku kosu mogu bez brige da izaberu bilo koju boju, svetliju ili tamniju, izuzetno je važno izbeći tu oštru liniju razgraničenja između izabrane boje i izrastka. Dodavanje suptilnog kontrasta stvoriće iluziju gustine, pa je jedna od najboljih metoda farbanja za one sa tankom kosom tzv. senčenje korena. Senčenje podrazumeva nanošenje tamnije nijanse na koren kose kako bi se stvorila dubina i malo više prostora za rast. Najčešće se kombinuje sa balayage pramenovima.

Bonus savet za stilizovanje: Stvaranje volumena je važno za one sa tankom kosom, a upotreba pravih četki za kosu koja neće izazvati nepotrebno lomljenje je ključna. Četkanje može biti jedan od vodećih uzroka lomljive i oštećene kose. Osim što je potrebno da birate četke koje lako klize kroz kosu, uvek je neophodno češljati kosu što je moguće nežnije od vrhova do korena.

Pramenovi na strateškim mestima za dodatnu dimenziju

Dodavanje pramenova vašoj kosi može učiniti da izgleda gušće i punije tako što ćete prevariti oko. Za podlogu možete odabrati bilo koju boju, a zatim i različite tonove sa pramenovima kako biste postigli izgled koji vizuelno daje potrebnu gustinu. Pramenovi koji uokviruju lice, babylights i tehnike farbanja kose kao što je balayage su samo neke od opcija koje mogu dobro funkcionisati na tankoj kosi i pomoći u postizanju punijeg izgleda.

Bonus savet za stilizovanje: Važno je ulagati u kvalitetne alate za oblikovanje kose jer se zaista isplati kada je u pitanju održavanje vaše kose zdravom. Visokokvalitetni uređaji pomažu da se zaštiti i ubrza proces oblikovanja kose, što znači da je kosa na kraju izložena toploti mnogo kraće, što smanjuje broj oštećenja. Ovo je posebno važno za sve one koji imaju tanku kosu koja se lakše oštećuje.

Bonus video:

I ŽENE SA TANKOM I RETKOM KOSOM MOGU DA PONESU NAJPOPULARNIJU FRIZURU SEZONE: Iskopirajte Kim Kardašijan u par koraka TikTok/alyssarayelee