Frizeri kažu da koliko se mi odmorimo na moru – toliko se našakosa umori. Hlor, morska so, UV zraci, pesak, vezivanje mokre kose u određenoj meri oštete i umaraju našu kosu. Zato nam obavezno nakon mora sledi dodatna nega kose da bismo joj vratili elastičnost, zdrav izgled i sjaj.

Kako da ne spržiš kosu tokom leta

Ta posebna nega treba da počmne još na odmoru – za početak ne smemo da dozvolimo da nam ulje dospe u kosu dok se sunčamo, jer se kosa u tom slučaju doslovno prži. I da obavezno nosimo šešir kako bismo je maksimalno zaštitili.

Tokom leta bi bilo najbolje i da poštedite svoju kosu korišćenja pegle ili figara, te i čestog feniranja. Ukoliko i leti koristite fen za kosu, bilo bi dobro da uključite hladno sušenje, tako vašu kosu nećete dodatno isušivati, jer svako izlaganje kose toploti dodatno oštećuje vašu dlaku.

Kako da ne spržiš kosu tokom leta
Instagram 

Nega nakon mora

Vrlo je važno temeljno prati kosu, a preporuka frizera su dečiji šamponi ili šamponi bez sulfata, kako bi smo otklonili sve nečistoće sa dlake i tako joj dozvolili da diše. Preporučuje se pranje hladnijom, mlakom vodom i tako kosa povrati svoj sjaj. Nakon toga sledi pakovanje za kosu, koje možete da napravite i same i to po vrlo jednostavnom receptu: jedna kašika i dve kašike maslinovog ulja. Nakon prvog pranja, naneti masku i držati sat-dva.

Kako oporaviti kosu posle mora
instagram/negin_mirsalehi 

Nakon ispiranja i ponovnog šamponiranja, dobro je staviti hidratantnu masku i dodati kašičicu ulja kokosa ili jojobe, argana… Kašičica ulja kosu ne čini masnom i lako se ispere vodom.

Takođe, svakako bi trebalo da skratite malo krajeve, i tako oslobodite svojoj kosi prolaz do bržeg oporavka od sezone sunčanja.

Bonus video:

HAIR SLUGGING JE NAJBRŽI NAČIN DA OPORAVITE OŠTEĆENU KOSU: Potreban je samo jedan proizvod, a rezultat je neverovatan TikTok/moniquemrapier