Trik za zdravlje kose koji je započeo u udaljenim brdima provincije Guangsi u Kini sada je u trendu na TikTok-u kao trik za rast kose. Jedna korisnica TikToka čak tvrdi da joj je kosa „porasla pet centimetara za mesec dana“.

Pratioci društvenih medija prave sopstvenu verziju drevnog recepta, koji je fermentisana pirinčana voda, koristeći nekoliko kašika pirinča i malo vode, a zatim kombinuju to dvoje u bočici sa raspršivačem. Čuvan u jeftinoj bočici sa raspršivačem, rastvor se zatim ostavlja da fermentira ili se koristi odmah, bilo kao maska za kosu ili za ispiranje nakon pranja.

Stanovnici sela Huanglo u Kini mogu se pohvaliti dugom kosom koja dostiže dužinu od 2,1 metar. Vekovima su tamošnje žene prale kosu pirinčanom vodom koja se koristila za kuvanje, omotavajući svoje pramenove oko glave kako bi upili smesu. Tajna se prenosila s generacije na generaciju jer su lokalne žene želele da nastave tradiciju održavanja duge kose zdravom i sjajnom.

Kako se pravi pirinčana voda?

Monika je na TikTok-u objavila video sa receptom „Pravi način da napravite pirinčanu vodu za EKSTREMNI rast kose“. Ona preporučuje da jednu šolju pirinča stavite u čistu teglu i dodajte šolju vode, a zatim protresite dok ne postane mlečna. Zatim ostavite smesu na sobnoj temperaturi 24 sata.

Kako napraviti pirinčanu vodu? TikTok/@wiglife2020

Mlečna tečnost koja ostane nakon natapanja pirinča sadrži vitamin E za koji se kaže da pomaže u rastu kose i daje joj sjaj. Pokazala je svoj napredak na TikTok-u pokazujući kako joj kosa porasla sa 71 cm na 76 cm - nakon mesec dana korišćenja pirinčane vode.

Međutim, neki drugi korisnici se pitaju da li je ovaj trik vredan toga. Jedna od korisnica podelila je iskustvo sa pirinčanom vodom u upotrebi kose. „Znakovi da koristite previše pirinčane vode“. Ona pita: „Da li vam je kosa lomljiva ili se lomi više nego obično? Ili izgleda beživotno?“ Mnogi su tvrdili da je ovaj trend super, a neki se „kunu u njega“ kada je reč o rastu i gustini kose, kao i blistavoj koži.

Pirinčana voda za rast kose.
Shutterstock 

Pored toga što je pirinač važan sastojak lepote u korejskoj kulturi za mladalački ten, neprijatan neželjeni efekat upotrebe pirinčane vode može biti miris. Ipak, uprkos neprijatnom mirisu, blago je kiselkast miris uzrokovan prirodnom fermentacijom pirinčane vode, koja navodno može da tretira vaš ten neophodnim antioksidansima i blagodatima protiv starenja.

Rast kose: Činjenice stručnjaka

Postoji mnoštvo onlajn trendova koji tvrde da se rast kose može dogoditi brzo ili preko noći uz upotrebu ulja, losiona, pa čak i banana. Svima kosa raste različitom brzinom, a ishrana igra veliki faktor, kažu stručnjaci.

Za brži rast kose je super pirinčana voda.
autri-taheri-_PYj9cbIpIw-unsplash.jpg 

Stručnjaci poznatog luksuznog brenda za kosu Keratese rekli su za Dejli mejl: „Održavanje kose i vlasišta čistim je od suštinskog značaja za zdrav rast kose, ali i pranje kose toplom vodom, jer vrela voda može da isuši kožu glave i kosu. Dodaju sledeće: „Prvo, treba razumeti kako kosa raste. Postoje četiri različite faze. Tokom anagene faze, kosa raste, zatim dolazi faza katagena, tokom koje se rast kose stabilizuje. Dužina ovih faza je određena vašom genetikom, zbog čega nekima kosa može da naraste do struka, dok se drugi bore da im pređe preko ramena."