Nokti skloni pucanju često mogu znaju da frustriraju, posebno ako imamo u vidu činjenicu da jedan polomljeni nokat znači da je nužno skratiti i preostalih devet.

Ipak, bez obzira na to koliko vam je genetika bila naklonjena, postoji niz načina na koje možete da ojačate svoje nokte, a za početak je dobro znati da oštećenja na noktima nastaju kao posledica neadekvatne ishrane, nedovoljnog unosa tečnosti, ali i loše nege.

Za početak, sve što je potrebno jeste da se oslonite na pravilnu ishrana, malo strpljenja i nekoliko preparata – i vaši nokti će sijati i izgledati ponovo zdravo.

Ishrana

Ključni vitamini i minerali za zdravlje noktiju su: biotin, vitamini B grupe, vitamin A, vitamin C, folna kiselina, cink i kalcijum.

Vitamin A: je sjajan izbor za suve i lomljive nokte. Možete ga pronaći u džigerici, brokoliju, žumancetu i mlečnim proizvodima.

Vitamin B12: ukoliko su Vam nokti žućkasti, verovatno Vam manjka ovog vitamina. Uglavnom se nalazi u mesu, naročito iznutricama (džigerica), školjkama, mleku i jajima.

Vitamin C: ovaj vitamin sprečava da Vam nokti otpadnu. Možete ga naći u većini voća i povrća (kivi, jagode, narandže, limun, brokoli, karfiol, spanaću i špargli).

Pravilna ishrana je ključna za zdravlje noktiju.
Shutterstock 

Vitamin H (biotin): ovaj vitamin igra bitnu ulogu u rasu i jačanju noktiju. Možete ga naći u džigerici, karfiolu, kikirikiju, pivskom kvascu, žumancetu, pečurkama, narandžama, grejpfrutu i lubenicama.

Kalcijum: je odgovoran za rast i čvrstinu noktiju, kostiju i zuba. Može se naći u mleku i mlečnim proizvodima, zelenišu, smokvama, brokoliju i švajcarskoj blitvi..

Folna kiselina: prvi znak njenog nedostatka su nokti koji rastu nadole. Pregršt iste se može naći u zelenišu.

Cink: ubrzava rast ćelija. Možete ga naći u crvenom mesu, jajima i školjkama.

Hidratacija

Baš kao i koži i noktima (posebno zanokticama) potrebna je odgovarajuća hidratacija, a najveći uzročnih gubitka vlage su deterdženti kojima peremo suđe. Da biste oporavili dehidrirane nokte potrebno je da svake večeri nokatnu ploču i zanoktice vlažite uljima i losionima za zanoktice, a odlična alternativa su i maslinovo ili kokosovo ulje, zatim bogata hidrantna krema ili balzam za usne.

Zanoktice vlažite uljima i losionima za zanoktice.
Shutterstock 

Nega

Činjenica da vam se nokti lome ne znači da ne smete da ih lakirate, upravo suprotno, lak za nokte često može da pomogne da se spreči oštećenje noktiju. Jako je važno da pre lakiranja nanesete bazu koja će biti dodatni zaštitni sloj za vaše nokte. Danas postoji i niz lakova čija je glavna funkcija da ojačaju nokat. Takođe, izbegavajte da lak skidate acetonom već izaberite odstranjivač na bazi ulja koji je najnežniji.

Bonus savet: Ukoliko su vaši nokti skloni lomljenju najbolje je da se odlučite za kratku dužinu i ovalni oblik jer se takav oblik nokta najteže oštećuje.

Bonus video

Šta je nail slugging tretman za nokte TikTok/jacquelinekilikita